Startsiden | Planen | Bredbånd | Hemne på Nett | Offentlig | Næringsliv | Kunnskap | Register | Teknologi
eHemne

Daglig bruk

Endret: 21.11.2003

Mobil til daglig bruk

 

Bruk av mobiltelefon av økt raskt de siste årene, og det finnes i dag et utall av ulike typer telefoner og typer abonnementer man kan velge i mellom.

De ulike telefonene har ulike funksjoner, og dette er noe man bør forhøre seg med en forhandler om slik at man kjøper det som dekker sitt eget behov.

De ulike abonnementene varierer også, og her må man avgjøre hvor mye man bruker telefonen og hvilke hensikter man har med en slik telefon.

Telefonen har fremdeles tale til hovedhensikt, men man kan i dag også utføre en hel del andre ting. Den er dessuten liten og lett, og kan derfor medbringes overalt. Stor fordel er det å ha en slik skulle det skje uforutsette ting og i tilfeller hvor man trenger assistanse.

 

 

Tale

Dette er hovedhensikten med denne letthåndterlige telefonen. Mobilen brukes lik som ordinær hustelefon til tale, og funksjonaliteten er den samme her. For å ringe ut med denne, taster man enkelt inn det nummeret man vil ringe til, eller man blar i sin egen adressebok som ligger inne på telefonen.

Kostnaden for denne tjenesten vil variere etter hvilket abonnement du har som kunde. Har man ordinært abonnement, vil man betale vesentlig mindre i tellerskritt (men dog dyrere enn ordinær hustelefon). Man får da tilsendt regning på det forbruket man har hatt enten per måned eller per kvartal. Det finnes også flere ulike typer abonnement etter hva som passer behovet ditt best. Der vil det være lønnsomt å ta kontakt med en forhandler som kan informere deg angående de ulike tilbudene.

En annen mulighet vil være å starte med en kontantstart pakke. Denne løsningen innebærer at man kjøper ny ringetid hver gang dette kontantkortet går tomt. Disse kontantkortene finnes i ulike beløp, og fåes som regel kjøpt i de fleste kiosker og butikker. Ulempen med denne ordningen er at tellerskrittene koster litt mer, men på den andre siden har man større kontroll over bruken.

 

 

Sms

Dette er en enkel måte å kommunisere med andre på uten å måtte føre en samtale. Denne tjenesten går ut på at man sender hverandre små tekstmeldinger som man skriver fra telefonen. Disse koster vanligvis en krone eller to avhengig av type abonnement (Telenor, Netcom etc.).

Hvordan man går frem for å bruke denne tjenesten vil stå beskrevet i bruksanvisningen som følger med telefonen, og på menyen på telefonene vil denne tjenesten stå under ”meldinger”.

 

 

Wap

Wap står for Wireless Application Protocol, og innebærer at du med denne funksjonen kan gå på internett via din telefon. Du kan surfe på valgfrie sider, eller du kan laste ned e-post slik at du kan lese denne på telefonen.

Tjenesten har en oppkoblingsavgift samt en avgift for hvor mye du laster ned. Denne avgiften vil variere fra abonnement til abonnement og dette er noe man bør snakke med en forhandler ved kjøp av telefon med. (Se "Tilbydere")